Skip to main content

Når Region Hovedstaden og Region Sjælland om knap to år bliver til én samlet enhed under navnet Region Østdanmark, er det en af de største forvaltningsmæssige forandringer de seneste 20 år i det danske sundhedsvæsen. 

Men et nærmere blik på referaterne fra regionernes seneste politiske møder i deres forretningsudvalg afslører, at graden af oplysning til politikerne om processen er vidt forskellig i de to regioner.​

Hos Region Sjælland behandledes sagen om fusionen på et møde i forretningsudvalget under punktet Status for sundhedsreform og dannelse af Region Østdanmark

Ifølge referatet blev politikerne kort orienteret om, at lovgivningen er i høring, og at regionen har bidraget til Danske Regioners fælles høringssvar, hvorefter punktet blev taget “til efterretning”, og ingen bilag, tidsplaner eller konkrete beslutninger blev præsenteret.​

Der er ingen synlige spor af en konkret plan for, hvordan regionen organisatorisk eller strategisk forbereder sig på fusionen. Politikerne i Region Sjælland får dermed et minimum af indsigt i den kompleksitet, som sammenlægningen indebærer.​

Omfattende program i Hovedstaden

I Region Hovedstaden ser billedet helt anderledes ud. Her blev forretningsudvalget før påske præsenteret for en omfattende programbeskrivelse, med kommissorium, fasetidsplan, milepæle og økonomiske overslag for hele transformationsarbejdet. 

Programmet indeholder en del succeskriterier, en detaljeret struktur for involvering og kommunikation, og en lang række hovedopgaver og projekter – over 150 er allerede identificeret.​

Læs også: Fælles lægerekruttering som testfelt for fusionen af Østdanmarks regioner

Allerede nu arbejdes der med alt fra etablering af en fælles digital platform og ny ledelsesstruktur til udvikling af kultur og værdier i den nye region. 

Regionspolitikerne i Hovedstaden bliver dermed klædt markant bedre på til at varetage deres ansvar i den kommende fusionsproces.​

Klik her – se forskellen i information af politikerne 

Hvad får politikerne reelt at vide?

Region Sjælland:

Referatet fra Region Sjælland er meget kortfattet og teknokratisk. Politikerne får en “løbende status” og orientering, men ikke meget konkret indhold. Der nævnes:

  • At lovgivning om overgang er sendt i høring
  • At Danske Regioner har sendt fælles svar
  • At der gives en orientering på mødet (men selve mødeindholdet er ikke uddybet)
  • Ingen bilag med yderligere indhold
  • Punktet tages blot “til efterretning”​

👉 Det giver indtryk af en proces, hvor politikerne i Sjælland orienteres på overordnet niveau – ikke meget tyder på, at der er stor politisk involvering eller reel dialog endnu.

Region Hovedstaden:

Her får politikerne markant mere detaljeret indsigt. I referatet og de vedlagte dokumenter (programbeskrivelse og faseplan) bliver der:

  • Præsenteret succeskriterier, formål, milepæle, organisationsmodel, governance, økonomi, kommunikationsplan, og fasetidsplan
  • Beskrevet en omfattende programorganisation og involvering af både chefer, MED-udvalg og ansatte
  • Klargøring af, hvilke opgaver skal ske før og efter 1. januar 2027
  • Et stort fokus på kommunikation, kultur og involvering​

👉 Her er det tydeligt, at politikerne og den administrative ledelse i Hovedstaden får langt flere informationer og præsenteres for en gennemarbejdet strategi. Der arbejdes konkret med roller, ansvar, interessenter og strategi.

Samarbejdet har forskellige udtryk

Selvom Region Sjælland ikke har offentliggjort en detaljeret plan for fusionen, er der flere tegn på, at samarbejdet pågår mellem de to regioner. 

Eksempelvis har Region Sjælland og Region Hovedstaden allerede nu indgået et samarbejde for at forbedre lægedækningen i Østdanmark, skriver de i en fælles pressemeddelelse, som dog kun er udgivet på Region Hovedstadens hjemmeside. 

Udover en lang række tiltag i Region Sjælland med at hjælpe vordende praktiserende læger, har regionsrådet i Region Hovedstaden valgt at afsætte 5 mio. kr. til at understøtte rekruttering og fastholdelse af praktiserende læger bredt i Region Østdanmark. Rekrutteringsfunktionen ‘Min Almen Praksis’ udvides til også at dække Region Sjælland.

Det kvitterer regionsrådsformand Trine Birk Andersen (S) for, og pointerer, at Sjælland har en række tilbud, som med fordel kunne samles under en tværregional rekrutteringsfunktion.

LinkedIn kunne man op til påske læse et opslag fra direktøren for reformsekretariatet i Region Sjælland, Lisbeth Iversen. Her skriver hun, at “et tæt og koordinerende samarbejde mellem reformsekretariaterne er en væsentlig brik, hvis vi skal lykkes med at føre reformambitionerne ud i livet – og gøre en reel forskel i praksis.”

Samtidig med at hun glædes over samarbejdet med kollegerne i reformsekretariatet i Region Hovedstaden.

Det vil sige, at hvor man helt tydeligt kan aflæse Hovedstadens igangværende forberedelse i de politiske udvalg, skal man et par spadestik dybere på de sociale medier for, at få en fornemmelse af samarbejdet mellem de to regioner, når det handler om Region Sjælland. 

Forskellige forudsætninger for politisk ledelse

Det ændrer dog ikke ved forskellen i oplysningsgrad, som kan gå hen og får væsentlig betydning for det politiske arbejde. Mens politikere i Region Hovedstaden inddrages i strategiske overvejelser og har mulighed for at påvirke udviklingen, får deres kollegaer i Region Sjælland blot lejlighedsvis statusopdateringer.​

Det rejser flere spørgsmål, herunder hvordan man forvaltningsmæssigt sikrer lige politisk inddragelse i de to regioner, hvis informationsniveauet op til fusionen er  forskelligt?

En af de helt simple løsninger kunne indtil videre være, at politikerne i Region Sjælland læser dagsordenspunkterne i Region Hovedstaden.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv Regional-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind