Hvordan sikrer vi et sundhedsvæsen, der er tættere på borgerne – og hvordan får vi den ambitiøse sundhedsreform gjort til virkelighed? Det er blandt de centrale spørgsmål, når regionsrådspolitikere, ministre, eksperter og interesseorganisationer samles til det årlige politiske topmøde i Aarhus torsdag den 10. april.
Topmødet i Centralværkstedet markerer startskuddet til en ny fase i udviklingen af det danske sundhedsvæsen – nemlig implementeringen af sundhedsreformen, der blev vedtaget i slutningen af 2024.
“Vi får brug for hinanden, når vi skal udvikle vores sundhedsvæsen og velfærdssamfund i en tid, der på mange måder er præget af usikkerhed,” understreger Anders Kühnau og Mads Duedahl, formand og henholdsvis næstformand for Danske Regioner, i deres velkomst til dagen program.
Samtale om sundhed og nærdemokrati
Et af hovedpunkterne på programmet er en samtale mellem indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde og Anders Kühnau. Samtalen modereres af journalist Søren Lippert og sætter fokus på, hvordan sundhedsreformen forandrer regionsrådspolitikernes rolle – og hvorfor det kommende valg den 18. november er afgørende.
“Vi skal levere et tigerspring for udviklingen af det nære sundhedsvæsen,” lyder det fra Anders Kühnau i Danske Regioners skriftlige beretning.
Velfærd i en ny virkelighed
Danmark står over for et afgørende velfærdspolitisk kursskifte. Den sikkerhedspolitiske situation i Europa har ændret sig dramatisk – krigen i Ukraine, spændinger i Østersøen og et mere uforudsigeligt internationalt trusselsbillede gør, at Danmark i stigende grad skal prioritere oprustning og forsvar.
Det betyder, at flere milliarder i de kommende år vil være øremærket til forsvars- og sikkerhedsinvesteringer. En varig oprustning skal finansieres, og det skaber en ny økonomisk virkelighed, hvor presset på de offentlige finanser intensiveres. Midler, som tidligere gik til velfærd, skal nu måske omdirigeres – og det rejser det uundgåelige spørgsmål:
Hvad betyder det for prioriteringen af midler til sundhed, psykiatri, ældrepleje og uddannelse?
På topmødet mødes centrale partiledere i en debat om netop disse spørgsmål. Vicestatsminister og forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V), udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M), finansminister Nicolai Wammen (S), samt partiledere fra SF, Radikale Venstre og Det Konservative Folkeparti skal sammen forsøge at besvare, hvordan vi som samfund sikrer bæredygtig velfærd – i en virkelighed præget af både stigende trusselsniveau og en aldrende befolkning.
“Hvordan fremtidssikrer vi velfærden, når rekrutteringen halter, demografien presser, og vi samtidig skal finde penge til forsvar?” spørges der retorisk i det udsendte oplæg til topmødet.
Diskussionen handler ikke kun om økonomi – men om værdier og prioriteringer: Hvordan sikrer vi, at ældre får værdig pleje, at unge får hjælp til deres mistrivsel, og at sundhedsvæsenet fortsat kan levere høj kvalitet – uden at knække under det økonomiske pres?
Det er en debat, som ikke kan vente – og derfor fylder den også centralt i Regionernes Politiske Topmøde 2025.
Unge, trivsel og patientoplevelser
Et nyt tema i år er unge og trivsel. Mens politikerne holder gruppemøder, sætter gæsteprogrammet fokus på unges mentale sundhed – med oplæg fra Trivselskommissionen og debat om, hvordan sundhedsvæsenet bedst møder de unge.
Dagen kulminerer med overrækkelsen af Årets Patientoplevelse, hvor fokus i år er på et mere ungevenligt sundhedsvæsen.
Følg med online
Topmødet bliver livestreamet hele dagen, og Danske Regioner opfordrer til at deltage i debatten på sociale medier via hashtagget #regioner25.
“Vi ser frem til en dag, som både vil kaste gode debatter af sig, inspirere og give anledning til gode snakke med hinanden på tværs,” lyder det afslutningsvis fra topmødets værter, Anders Kühnau og Mads Duedahl.Læs mere og følg med direkte på regioner.dk/top25