“Et samfund i forandring: Hvad vil politikerne med digitaliseringen i Danmark?” – Sådan lød overskriften på åbningsdebatten i sidste uge til årets OffDig-konference om offentlig digitalisering i Aarhus.
Men et er, hvad politikerne vil, noget andet handler om, hvorvidt vi er ved at drukne i junglen af aplikationer til alle de it-systemer, det offentlige indkøber og anvender.
Region Sjælland havde omkring 1100 applikationer, nu har man skrottet flere hundrede applikationer og skåret op mod ti millioner kroner af den tekniske gæld, fremgår det af en artikel i DigiTech.
Værktøj giver et hurtigt overblik
En stor del af forklaringen er et nyt værktøj, der hurtigt afslører, hvilke systemer der reelt er værd at beholde – og hvilke der bør slettes.
De over 1.000 forskellige applikationer og it-systemer skabte tidligere et uoverskueligt billede i Region Sjælland. Nu har regionen taget konsekvensen og sagt farvel til de løsninger, der ikke længere giver mening – og høstet store besparelser.
Bag oprydningen står et enkelt standardværktøj, som har gjort det nemt at vurdere, hvilke systemer der er forældede, unødvendige eller for dyre at vedligeholde. Værktøjet fungerer som et scoringssystem, hvor alle applikationer vurderes på blandt andet funktionalitet, integrationer og kontraktstyring.
“Vi har skrottet omkring 300 applikationer og sparet et tocifret millionbeløb,” siger Gitte Ramløse, funktionschef for Applikationer i Region Sjælland.
En central pointe i redskabet er, at det ikke blot genererer bunker af tunge rapporter, men giver et hurtigt overblik baseret på faste parametre. Det betyder, at regionens it-medarbejdere i langt højere grad kan prioritere indsatsen og bruge tid der, hvor det gør en reel forskel.
Ikke kun de gamle, der skaber problemer
Systemet blev præsenteret på årets OffDig-konference i Aarhus, hvor det straks vakte interesse hos både kommuner og statslige aktører. Flere har siden bedt om at få det tilsendt med henblik på implementering i deres egne organisationer.
“Nogle systemer kan måske det samme og kan derfor konsolideres, andre skal måske opdateres eller helt droppes, hvis de er røde, alt efter hvad udfordringen er,” forklarer Gitte Ramløse.
Regionens erfaring viser, at det ikke nødvendigvis er de ældste systemer, der skaber problemer – også nyanskaffelser kan vise sig at være dårligt implementeret og dermed ende i det røde felt.
Værktøjet, som er udviklet i samarbejde med konsulenthuset Optimum, skal nu integreres fuldt i regionens sagsstyringssystem. Og ifølge Gitte Ramløse er ambitionen klar: Det skal udbredes til hele det offentlige Danmark.