Ankestyrelsen krævede for over en måned siden, at Region Nordjylland genoptog en sag om aktindsigt, skriver vores søstermedie OPS-Indsigt.
I en afgørelse fra marts 2025 afviser Ankestyrelsen Region Nordjyllands forsøg på at nægte aktindsigt i materiale, der tidligere er blevet udleveret til Danmarks Radio.
OPS-Indsigt søgte allerede dagen efter udsendelsen “Læger på kanten”, var rullet over skærmen aktindsigt i de data, som regionen havde udleveret til Danmarks Radio og flere gange i løbet af foråret måtte OPS-Indsigt rykke og præcisere ønsket om aktindsigt, indtil man fik afslag i maj 2024.
Afslaget på aktindsigt er interessant, da Danmarks Radio dels allerede havde fået adgang til data, dels fordi udsendelsen bygger en del af sin historie op omkring den private lægekoncern `alles lægehus´, hvor man i udsendelsen gør meget ud af, at lægerne i `alles lægehus´ helt unikt er fanget af Danmarks Radio i, at fakturere regionerne for meget.
En nøgle til om der er hold i sagen
OPS-Indsigt afdækkede imidlertid sideløbende, at det var meget almindeligt at læger fakturerede de øvrige fire regioner for meget.
Det vil sige, at Danmarks Radio havde efter alt sandsynlighed ikke afdækket “Breaking News” ift. at læger ofte fakturerer regionerne for meget. Det sker nemlig tit pga en systemfejl i overenskomsten.
Men da OPS-Indsigt ikke kunne få adgang til de data Region Nordjylland havde udleveret til Danmarks Radio, kunne OPS-Indsigt ikke påvise substantielt at lægerne i Region Nordjylland havde samme fejlkultur som i resten af landet og at det dermed ikke var et specifikt problem for lægerne under `alles lægehus´.
Det vil sige, at de data som Danmarks Radio havde fået af regionen er en nøgle, der potentielt kan åbne op for om Danmarks Radio har overset væsentlige data i den udleverede aktindsigt.
Regionen bruger politiet som skjold
Forløbsmæssigt stillede den samlede sag Region Nordjylland i en slem pine, så regionen følte sig ansporet til at politianmelde `alles lægehus´ for svindel og her blev den aktindsigt OPS-Indsigt havde søgt lukket inde.
Region brugte nemlig politianmeldelsen i sin argumentation for at nægte OPS-Indsigt aktindsigt. Begrundelsen byggede ifølge regionen primært på en henstilling fra Nordjyllands Politi
Region Nordjylland gav afslag den 17. maj 2024, med henvisning til offentlighedslovens § 33, nr. 1. I afgørelsen skrev regionen bl.a.:
“Politiet vil henstille til, at regionen i videst mulig omfang undlader at give aktindsigt i materiale vedrørende sagen.”
Begrundelsen lød endvidere, at der var en risiko for, at aktindsigt kunne skade efterforskningen mod `alles lægehus´ og tilknyttede klinikker.
Men regionen har ikke kunnet konkretisere sin begrundelse og ifølge Ankestyrelsen rækker en sådan generel henstilling ikke.
Derfor venter man nu igen på OPS-Indsigt på et svar fra Region Nordjylland, hvor man har fået et pålæg fra Ankestyrelsen om at genoptage sagen.
Det har ført til at Regionen nu fortsat efter fire uger er i tænkeboks.
Du kan læse den fulde artikel på OPS-Indsigt.