Skip to main content

Det er yderst sjældent, at fagforeninger, patientorganisationer og næsten hele oppositionen taler med én stemme i et offentligt opråb. Men netop det er nu sket, fremgår det af et debatindlæg i Politiken.

Her kan man opleve en alliance, hvor centrale medarbejderorganisationer, patient- og pårørendeforeninger samt otte oppositionspartier retter en samlet, alvorlig appel til regeringen: Psykiatriplanen er ved at køre af sporet – og det skal der handles på nu.

Opråbet er bemærkelsesværdigt både i sin bredde og sin alvor. Lægeforeningen, Dansk Sygeplejeråd, FOA og psykiaternes forening har slået sig sammen med patientforeninger som Sind, Psykiatrifonden og Bedre Psykiatri – og bakket op af partier fra både højre og venstre side af det politiske spektrum: Dansk Folkeparti, Danmarksdemokraterne, Liberal Alliance, Konservative, Radikale Venstre, SF, Alternativet og Enhedslisten.

Læs også: Region samler psykiatri og somatik

Sammen advarer de mod, at den 10-årige psykiatriplan, som et samlet Folketing ellers vedtog i 2022, ikke realiseres i praksis. Ifølge kritikerne går det alt for langsomt, der mangler styring og gennemsigtighed, og de involverede aktører oplever ikke, at initiativerne har den ønskede effekt – hverken i psykiatrien eller i socialpsykiatrien.

Medlemmer på gulvet kan ikke mærke initiativerne

Kristina Robins, næstforperson i Dansk Sygeplejeråd, fortæller i et efterfølgende interview med Politiken, at medarbejderne oplever en virkelighed langt fra de politiske løfter: 

“Mine medlemmer på gulvet kan ikke mærke initiativerne. De oplever ikke fremdrift og forbedringer. De mærker derimod besparelser. Ikke den store økonomiske indsprøjtning, det var ellers målet.”

Formand for Lægeforeningen, Camilla Rathcke, udtrykker den frustration, der gennemsyrer hele opråbet: 

“Der er virkelig behov for en langt mere kraftig og håndholdt opfølgning på de allerede aftalte initiativer. Hvor langt er vi? Hvad mangler vi? Hvor rækker de afsatte midler ikke? Vi kan jo ikke gå videre, før vi sikrer os, at det allerede aftalte også gennemføres? Så hvad er status? Vi aner det jo ikke”.

Psykiatrirådet er afkoblet

Et centralt kritikpunkt er det nationale psykiatriråd, der blev nedsat med ambitionen om at følge implementeringen af planen og fungere som rådgivende organ. Men rådet er ifølge flere aktører reelt sat ud af spillet. De oplever, at arbejdet foregår i det skjulte, uden orientering og uden reel mulighed for indflydelse.

“Kan vi overhovedet sætte flueben ved noget? Og hvad måler vi overhovedet på? Kort sagt, det psykiatriråd, som vi alle sidder i, som skulle følge implementeringen af 10-årsplanen, er alt for afkoblet. […] Arbejdet foregår i en black box. Det skal ændres,” udtaler Rathcke.

I debatindlægget, som danner grundlaget for opråbet, udtrykker organisationerne og de politiske ordførere deres bekymring for, at hele projektet mister retning og momentum. 

“Når det skal tage så lang tid med noget, der jo reelt er akut for dem, det drejer sig om, titter mismodet altså frem,” skriver de og peger på, at håbet om en psykiatri i verdensklasse risikerer at fordufte, hvis ikke der handles nu.

Organisationerne afviser, at deres fælles opråb er et angreb på regeringen. Tværtimod er det et forsøg på at fastholde den brede politiske aftale og sikre, at de ambitiøse mål faktisk indfries. Deres appel er, at der skal skabes overblik, genoprettes tillid og sikres en effektiv og gennemsigtig implementering – og at psykiatrien igen bliver et klart politisk fokus.

At så forskellige aktører står sammen i en fælles front, understreger alvoren. Det er ikke bare et råb om hjælp – det er en kraftig advarsel mod at lade et område, der allerede i årtier har været underprioriteret, endnu en gang glide ud af dagsordenen.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv Regional-Indsigt gratis i 4 uger

Få adgang med det samme - ingen binding - ingen kreditkort 4 ugers gratis prøveperiode

Log ind