Man skulle næsten tro, at der er åbnet et transfervindue blandt fagforbund på professionsområdet.
I begyndelsen af november brød flere grupper ud af Danske Fysioterapeuter og stiftede deres egne foreninger, som meldte sig ind i henholdsvis SMVdanmark og FH, nu er det så bioanalytikernes tur til, at skifte hovedforbund fra FH til Akademikerne.
Bevægelsen er interessant, fordi de godt 20.000 der er organiseret i de to fagforbund Danske Fysioterapeuter og Danske Bioanalytikere spiller en uundværlig rolle i at forme fremtidens sundhedsvæsen.
De bliver særligt med sundhedsreformen en vigtig del af opgaveløsningen på det regionale arbejdsmarked i løsningen af de udfordringer, der er tegnet op.
Læs også:
Skuffet over skævdeling
Medens opbruddet i Danske Fysioterapeuter kommer efter flere års interne diskussioner om, bl.a. sammenblandingen af arbejdstager- og arbejdsgiverinteresser, handler skiftet hos Danske Bioanalytikere (dbio) om at blive hørt blandt kollegaerne.
Siden trepartsaftalen i foråret 2024 har der været stor utilfredshed blandt medlemmerne. Her fik bioanalytikere ikke et anciennitetstillæg i modsætning til andre faggrupper. Og at der ikke blev rettet op på bioanalytikernes lønefterslæb gav frustrationen blandt medlemmerne:
“Vi har hørt det på medlemsmøderne, fra repræsentanterne og på Facebook igen og igen. Bioanalytikerne er naturligt og forventeligt sure og skuffede over skævdelingen i trepartsaftalen. Og det er jeg også, så jeg kan godt forstå, at nogle har ønsket at vise den utilfredshed ved at stemme nej,” lød det fra formanden Martina Jürs i april.
Her stemte mere end hver tredje bioanalytiker i regionerne nej til overenskomsten og det tog formanden som et signal om, at det var tid til at skifte. I oktober gentog hun utilfredsheden i et nyhedsopslag, da foreningen annoncerede, at man ved kongressen sidst i november skulle stemme om, at skifte til Akademikerne.
Stærkere stemme på sundhedsområdet
Martina Jürs, fremhæver efter kongressens beslutning, at skiftet giver bioanalytikerne en stærkere platform for at præge dagsordenen.
”Fagbevægelsen har en nøglefunktion i samfundet som drivkraft for udvikling og nye løsninger, og det er en vigtig rettesnor for Akademikerne. Det har vi nu en chance for at spille konstruktivt ind i. Jeg er sikker på, at vi sammen med Akademikerne kan styrke bioanalytikernes position og bidrage endnu mere til udviklingen af kvalitet på sundhedsområdet og på professionsuddannelserne,” siger hun i en pressemeddelelse.
Hos Akademikerne er formanden Lisbeth Lintz glad for valget. Her ser man samarbejdet med dbio som platformen for at få en endnu tydeligere stemme i arbejdet med at fremme viden og finde nye løsninger på sundhedsområdet og professionsuddannelserne.
“Bioanalytikere spiller en helt afgørende rolle i at løse de udfordringer, sundhedsområdet står overfor. Med dbio’s indmeldelse får vi endnu en stærk stemme, der deler vores ambition om at skabe en samfundsudvikling, hvor viden og uddannelse er i centrum,” siger Lisbeth Lintz i en pressemeddelelse.
Akademikerne er hovedorganisation for den akademiske fagbevægelse og repræsenterer tæt på 30 organisationer med omkring en halv million medlemmer, herunder flere medlemsorganisationer på sundhedsområdet, som Yngre Læger, Foreningen af Speciallæger, Praktiserende Lægers Organisation og Danske Fysioterapeuter.